שבוע האחות שמח!

שמחות לבשר כי שבוע שעבר החלה אירית את הקורס הרביעי של סיעוד קנביס רפואי. לאחר שלושה מחזורים בתל השומר, בהם סיימו 110 אחים ואחיות, נפתח מחזור רביעי  בבית החולים קפלן ברחובות עם 53 אחים ואחיות. כיום מטופלים בישראל ברישיון כ 46 אלף חולים. בנוסף, חולים רבים יותר אשר צורכים קנאביס ללא רישיון משרד הבריאות. לאור העליה המתמדת במספר המטופלים, קיימת חשיבות רבה כי האחיות ילמדו אודות המערכת האנדוקנבינואידית, יכירו את ההתוויות לקנביס רפואי בנוהל 106 של משרד הבריאות,  האינטראקציות הבין תרופתיות וקנאביס וכמובן ההשפעות השונות של השימוש בקנאביס.  משרד הבריאות וקופות החולים עדיין מתעכבים בהכרה בתפקיד "אחות קנביס", אף על פי שבפועל אחיות מדריכות את המטופלים בקנאביס עוד משנת 2010, עם הקמתה של מרפאת האחיות הראשונה של בתיקון עולם.

בדרך כלל חולים מרגישים הקלה עם הידיעה  שיש להם קשר עם אחות שמבינה בטיפול בקנאביס. מטופלים רבים לא ממהרים לחשוף כי הם צורכים קנאביס וגם אין תיעוד בתיק הרפואי שלהם על הטיפול בקנאביס. עלינו לשאול אותם בצורה יזומה, האם ומה  הם צורכים, האם זה עוזר והאם הם חווים תופעות לוואי.

דוגמה חשובה:  אם את  אחות שעובדת בחדר מיון ויש חולה  עם  INR גבוה, יהיה זה נכון וזהיר  לברר עם החולה האם צורך קנאביס.

כמה דוגמאות למקרים שרחל נחשפה אליהם לאחרונה:

אישה בת 60 הגיעה למרפאה ודיווחה על מספר אירועים של היפוגליקמיה. המטופלת עם סכרת התלויה באינסולין כבר 10 שנים וסובלת מנוירופתיה. קנאביס עלול להוריד את רמת הסוכר בדם. המטופלת לא סבלה מהיפוגליקמיה בעבר. היא נשאלה האם היא משתמשת בקנאביס. במקרה זה, היא דווחה כי לא צורכת קנאביס, אך בזכות השיחה היא גילתה כי יש לה אינדיקציה וכי היא זכאית לרישיון לטיפול בקנאביס ממשרד הבריאות.

מקרה אחר, רופאת המשפחה רצתה לשלוח חולה לקבלת נוזלים  בעירוי בעקבות הקאות קשות ביותר במשך כמה חודשים. היא עשתה את כל הבדיקות ולא מצאה את הסיבה להקאות החוזרות. רחל, כאחות במרפאה, הציעה לרופאה לשאול את המטופלת האם היא משתמשת בקנאביס. וכך היה. אף על פי שלא הייתה משתמשת "כבדה" בקנאביס, סבלה מתסמונת הקאות חוזרות על רקע טיפול בקנאביס עשיר בTHC  (CHS- Cannabis hyperemesis syndrome) . כאשר נודע למטופלת  מה הסיבה להקאות הוקל לה מאד, בעקר כשהבינה כי אם תימנע משימוש בקנאביס, ההקאות יפסקו'.

מקרה שלישי והאחרון מדגיש היום את הצורך הקריטי במעקב אחר המטופלים בקנאביס רפואי. גבר בן 40 עם היסטוריה של PTSD השתמש בקנאביס לאחר שהיה מעורב בתאונת דרכים. לאחר שש שנים הוא קיבל את רישיונו ממשרד הבריאות. הוא לא היה חולה נאיבי, אלא בעל ניסיון קודם עם קנאביס. הבעיה שכל החולים מתחילים ברישיון עם 20 גרם. כיון שהכמות לא הספיקה לו  הוא קנה "נייס גיי". כתוצאה מכך היה לו התקף פסיכוטי, הוא אושפז ורישיון הטיפול בקנאביס נלקח ממנו. לאחר אשפוז פסיכיאטרי נוסף, ואבחון נוסף של דלקת ספונדיליטיס. הפך למכור לתרופות נרקוטיות ולאחר 3 שנים נוספות, הוא קיבל שוב את רישיון הקנביס הרפואי. הוא במעקב אצל פסיכיאטר כל שלושה חודשים, אבל עם ההיסטוריה שלו והפוטנציאל להתמכרות או אירוע פסיכוטי נוסף, יהיה חכם אם יהיה גם במעקב  אצל אחות.

כמה עדכונים חשובים בענין ההסדרה החדשה, שתדעו אם מטופל שואל:

למטופלים בעלי רישיונות קיימים ניתנת האפשרות לבקש חידוש או הסבת הרישיון הקיים דרך המערכת החדשה ולרכוש את מוצרי הקנביס בבתי מרקחת, או לחילופין להמשיך ולקבל המוצרים במקומות האספקה הנוכחים לתקופה נוספת.

רישיונות קיימים שטרם פג תוקפם, ניתן להמשיך ולממש במקומות האספקה המפורטים בהם. בנוסף, ניתנה הוראת מנהל כי מי שמחזיק ברישיון לשימוש בקנביס רפואי שתוקפו פג או עתיד לפוג החל מיום 1.1.2019 ועד ליום 30.6.2019 – מוארך בזאת תוקפו של הרישיון שבידו עד ליום 31.8.2019 , ללא צורך בבקשה להארכה, והוא יכובד על ידי הספק ששמו נקוב ברישיון עד לתאריך זה. מטופל שברשותו רישיון שתוקפו הוארך לפי הוראה זו, ובנוסף רישיון חדש המיועד לניפוק בבית מרקחת – יוכל לפי בחירתו, לקבל את האספקה

בבתי המרקחת יש כספת עם מגוון מוצרים של 3 חברות:  רפא (מיצויים בלבד- אקסיבן), BOL   (מיצוים ותפרחות)  וקנרית של שיח (מיצויים ותפרחות).

מטופל שמגיע לבית המרקחת לרכוש מוצרי קנאביס חייב לרכוש בבת אחת את כל מה שכתוב לו במרשם. במידה והיה חסר מוצר עדיף למטופל לא לרכוש בכלל עד שיגיע המוצר החסר כיון שאין "מרשם המשך" ולא יוכל להגיע ביום אחר באותו החודש לרכוש מוצר נוסף.

דוגמא: מטופל שרשום לו 10 גרם שמן ו- 10 גרם תפרחת ובסופרפארם אליו הגיע היה חסר תפרחת, רכש שמן וכאשר בקש להגיע כעבור כמה ימים ולרכוש את התפרחת לא יכול היה.

מטופלים מקבלים רישיון עם אישורי מסירה "מרשמים" לפי תקופת הרישיון.

במידה והמוצרים הרשומים לא מתאימים יש לחזור לרופא עם המקור ולקבל חדש.

רשימת הרופאים שעובדים עם הרשאה להוציא רישיון עם מרשמים כאן.

מטופלים בעלי רישיון חדש יכולים לרכוש באחד מבתי המרקחת ברשימה הבאה.

 

כנס האגודה לרפואה קנבינואידית ב 5/6/19 להרשמה לחצו כאן.

לאלו המעוניינים להירשם לכנס בהנחה לחברי האגודה הישראלית לסיעוד קנאביס רפואי, נא לשלוח מייל עם בקשה לקבל אישור חברות בעמותה.

 

ביום ראשון 12 במאי, חל יום הולדתה של פלורנס נייטינגייל. מקצוע הסיעוד כפי שהוא היום הוא די בזכותה, הקימה ב 1860 את ביה"ס החילוני הראשון לסיעוד בלונדון.

הסיעוד כמקצוע התפתח מאד במשך 15 השנים האחרונות. האמריקאים דירגו את הסיעוד כמקצוע מספר 1 וכמקצוע המהימן ביותר. , מכון גאלופ מצא כי 84% מהנשאלים דירגו את הכנות ואת המוסריות של אחיות  "גבוה מאוד" או "גבוה" – מעל זה של רופאים, רוקחים ומורים. (CNN)

סיעוד קנאביס גם הוא מתפתח כתת-התמחות בכל תחומי הסיעוד ולא מוגבל רק לסיעוד אונקולוגי. יחד נצליח להביא לשינוי בתקווה שיקרה בקרוב!

אנו מאחלות לך שבוע אחיות שמח, והמשך הצלחה במאמצים שלך.

שלכם,

אירית אבישר ורחל מייברי

Facebook
WhatsApp
Email
Print